понеділок, 6 квітня 2020 р.

Цікаві факти про українську кухню

Історія української кухні налічує декілька тисячоліть. За цей час гастрономічні вподобання українців докорінно змінилися. Що ж цікавого може розповісти історія українських традиційних наїдків?

  • Страви з борошна почали готувати ще 5000 років тому. Предки вирощували просо, пшеницю і ячмінь. Жито з’явилося трохи пізніше – близько тисячоліття тому.
  • Для українців сало не лише цінний продукт, а й символ національної культури. За даними істориків, свинарство популяризували на вітчизняних просторах у ХІІ–ХІІІ століттях. За іншими записами, при виборі релігії на Русі одним з аргументів на користь християнства було те, що мусульманам приписано «свинини не їсти, вина не пити».
  • Слов’яни називали гречку «гречею», «гречухою», бо сіяли її грецькі монахи. До нас ця буденна для сучасних людей страва потрапила приблизно в ІІ столітті з Візантії.

Традиційні соняшники з’явилися на території України тільки в XVIII столітті.

Квас вважають найстародавнішим українським напоєм. Першу згадку про нього знайдено в документі, датованому 989 роком.
Горілка з’явилася тільки в XIV столітті, тоді як медовуха була відома ще в дохристиянські часи.

Пиво, як і в інших європейських країнах, у нас першими почали варити монахи! Його вживали навіть у період постів.

Наш куліш визнали відмінним засобом для профілактики онкологічних захворювань.

Картопля з’явилася в Україні лише 300 років тому. А цибулю, часник, капусту, ріпу й огірки наші предки їли ще 2500 років тому.

Згідно зі списком, складеним туристами з усього світу, українська кухня входить у десятку найбільш смачних, розмістившись між японськими і китайськими кулінарними традиціями.

Хоч як дивно, але найбільшу славу українській кухні принесли не борщ, вареники та пампушки із салом, а котлети по-київськи! За звання батьківщини цієї страви борються Україна, Німеччина, Франція, Росія та навіть США!

Найулюбленішою українською стравою співгромадяни назвали саме борщ, згідно з опитуванням, проведеним у 2013 році. У список також увійшли вареники (18%), шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) і відбивні (5%).

Перевага свинини над яловичиною в нашій кухні пояснюється історично: волів використовували як тяглову силу, тому їсти це м’ясо було не прийнято.

З давніх-давен наші предки відзначались особливою практичністю в приготуванні страв. Так, в одній печі готували одразу їжу на сніданок, обід і вечерю.

Про звання першої кавової столиці України сперечається відразу кілька міст – Кам’янець-Подільський, Хотин (які були форпостами слов’янського світу у війні з турками) та Львів.

Основними приправами української кухні раніше вважали аніс, м’яту, перець, хрін, кмин, кріп. Їх щедро додавали у випічку та в перші страви.

Немає коментарів:

Дописати коментар