Цікаві факти про українську кухню
Історія української кухні налічує декілька тисячоліть. За цей час гастрономічні вподобання українців докорінно змінилися. Що ж цікавого може розповісти історія українських традиційних наїдків?
- Страви з борошна почали готувати ще 5000 років тому. Предки вирощували просо, пшеницю і ячмінь. Жито з’явилося трохи пізніше – близько тисячоліття тому.
- Для українців сало не лише цінний продукт, а й символ національної культури. За даними істориків, свинарство популяризували на вітчизняних просторах у ХІІ–ХІІІ століттях. За іншими записами, при виборі релігії на Русі одним з аргументів на користь християнства було те, що мусульманам приписано «свинини не їсти, вина не пити».
- Слов’яни називали гречку «гречею», «гречухою», бо сіяли її грецькі монахи. До нас ця буденна для сучасних людей страва потрапила приблизно в ІІ столітті з Візантії.
Традиційні соняшники з’явилися на території України тільки в XVIII столітті.
Квас вважають найстародавнішим українським напоєм. Першу згадку про нього знайдено в документі, датованому 989 роком.
Горілка з’явилася тільки в XIV столітті, тоді як медовуха була відома ще в дохристиянські часи.
Пиво, як і в інших європейських країнах, у нас першими почали варити монахи! Його вживали навіть у період постів.
Наш куліш визнали відмінним засобом для профілактики онкологічних захворювань.
Картопля з’явилася в Україні лише 300 років тому. А цибулю, часник, капусту, ріпу й огірки наші предки їли ще 2500 років тому.
Згідно зі списком, складеним туристами з усього світу, українська кухня входить у десятку найбільш смачних, розмістившись між японськими і китайськими кулінарними традиціями.
Хоч як дивно, але найбільшу славу українській кухні принесли не борщ, вареники та пампушки із салом, а котлети по-київськи! За звання батьківщини цієї страви борються Україна, Німеччина, Франція, Росія та навіть США!
Найулюбленішою українською стравою співгромадяни назвали саме борщ, згідно з опитуванням, проведеним у 2013 році. У список також увійшли вареники (18%), шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) і відбивні (5%).
Перевага свинини над яловичиною в нашій кухні пояснюється історично: волів використовували як тяглову силу, тому їсти це м’ясо було не прийнято.
З давніх-давен наші предки відзначались особливою практичністю в приготуванні страв. Так, в одній печі готували одразу їжу на сніданок, обід і вечерю.
Про звання першої кавової столиці України сперечається відразу кілька міст – Кам’янець-Подільський, Хотин (які були форпостами слов’янського світу у війні з турками) та Львів.
Основними приправами української кухні раніше вважали аніс, м’яту, перець, хрін, кмин, кріп. Їх щедро додавали у випічку та в перші страви.
Немає коментарів:
Дописати коментар